Cokoladni kolac

 Potrebno: 3 jaja

                320ml jogurta 2,8% mlecne masti

                180ml suncokretovog ulja

                310gr brasna tip 400

                500gr secera

                130gr kakaoa

                1 kasicica sode bikarbone

                1 prasak za pecivo

                prstohvat soli

Za fil:     200gr margarina

               300gr mlecne cokolade

               190gr secera u prahu


Priprema:

            1. Odvojiti belanca od zumanaca i miksovati belanca sve dok ne dobijete cvrstu masu.

            2. Dodati jogurt i ulje i miksovati sve dok se sastojci ne sjedine.

            3. Dodati secer i zumanca. Nastaviti sa mesanjem.

            4. Kakao postepeno dodavati kasiku po kasiku kako bi se sav kakao sjedinio sa masom. Dodati brasno, prasak za pecivo, prstohvat soli i sodu bikarbonu. Dobro promesati spatulom kako bi testo zadrzalo svoj vazdusasti oblik.

            5. Smesu presuti u kalup koji ste oblozili papirom za pecenje. Kalup koji sam ja koristila je 20x30 ali vi mozete koji god zelite i kakvu debljinu testa zelite.

            6. Peci na 180 stepeni pola sata do 40 minuta, u zavisnosti od rerne. (Moj kolac je bio gotov za 20 minuta zbog jake struje.)

            7. Kad je testo dobro peceno, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi minimum 3 sata pre nego sto cete ga nafilovati. Ovako cete spreciti da toplina testa istopi margarin i da vam se fil razlije po posluzavniku.

            8. Fil: 300gr mlecne cokolade istopite na pari i ostavite da se ohladi - ne da se stegne.

            9. Margarin, koji je omeksao na sobnoj temperaturi, izmiksujte sa secerom u prahu. Miksujte smesu dok se ne sjedini.

            10. Kad se smesa sjedini, dodajte istopljenu mlecnu cokoladu i nastavite sa mesanjem.

            11. Ohladjeni patispanj podelite na dva dela.

            12. Na prvi patispanj sipajte sav fil i preklopite sa drugim delom patispanja.

            13. Ukrasite po izboru.


            Prijatno!




Comments